Voiko suuryritys olla ketterä? Miten ajatustavan muutos toteutetaan?
Neljännen kauden avausjaksoon vieraaksi saapuu Neste Oyj:n digitaalisesta murroksesta vastaava Juho Korpela. Keskustelemme elämästä perinteikkäässä suuryrityksessä ja hämmästelemme, kuinka helpolta Juho saa ketterän ajattelun läpilyönnin Nesteellä kuulostamaan.
Keskustelimme Juhon kanssa kolme varttia siitä, mitä ketteryys oikein on ja miten sitä yhdessä Suomen suurimmista ja perinteikkäimmistä yrityksistä tehdään. Jäin jakson jälkeen hämmästelemään sitä tyyneyttä, jolla ketterään ajatteluun Nesteellä suhtaudutaan.
Taisin olla ennakkoluuloinen, mutta mielestäni sille olisi ehkä perusteitakin: Neste on yksi Suomen suurimmista yhtiöistä varsin perinteikkäällä toimialalla. Lisäksi Neste on ollut suuryhtiö jo vuosikymmeniä ja sen suurin omistaja on valtio. Eikös tuosta pitäisi olla ketteryys kaukana?
Hämmästyin. Juho sai ketterän ajattelun kuulostamaan suorastaan helpolta asialta. Ratkaisut löytyivät kokeiluihin, luottamukseen ja jopa niinkin seksikkääseen asiaan kuin ketterään budjetointiin (projektibudjetoinnin sijaan käytetään budjettivirtoja; noin kohdassa 30:30). Edes projektien määrittely ei tunnu olevan yhtä raastavan hankalaa kuin mihin työelämässämme on totuttu – kehitettävien ominaisuuksien sijaan vaan siirretään fokus vaikuttavuuteen.
Helppoa ketterään ajatteluun siirtyminen ei varmasti ole, mutta ehkä se tosiaan on noin yksinkertaista.
Juho Korpelan teesit ketterään organisaatioon
Aloita jostain. Kokeile. Älä yritä siirtää kaikkea tekemistä uuteen malliin kerralla.
Pidä tavoitteet yksinkertaisina. Nesteellä tähtäin oli aluksi kehitystoiminnan nopeuttamisessa, ja vain siinä.
Laajenna toimintaa asteittain. Kehitä mittareita tuotettuun arvoon, kun ensimmäiset tavoitteet saavutettu.
Haluatko keskustella näiden teemojen edistämisestä omassa organisaatiossasi?