Podcast jakso 1 – Vieraana Frank Martela

Tarvitseeko työn olla merkityksellistä ja mielekästä?

Tiede, Rakkaus, Vallankumous -podcastin ensimmäiseen jaksoon Reima Launosen vieraaksi saapuu motivaatiota ja merkityksellisyyttä tutkiva filosofi, tutkijatohtori Frank Martela. Reima haastaa Frankin kysymällä, onko olemassa niin kutsuttuja “paskaduuneja”, ja onko esimerkiksi tutkijan työ kenties lähtökohtaisesti mielekkäämpää kuin monet muut työt. Tarvitseeko työn ylipäänsä olla merkityksellistä ja mielekästä – ja miksi? Entä kenellä on vastuu työn mielekkyydestä: yksilöllä, organisaatiolla vai yhteiskunnalla?

Podcast-isännän jaksoanalyysi

Onnekas paskiainen vai harha siitä, että ruoho on aina aidan toisella puolella vihreämpää?

Keskustelussa Frankin kanssa nousi esille se, kuinka mielekkääksi hän kuvasi tutkimustyön arjen. Aamulla saa rauhallisesti aloittaa mielenkiintoisten asioiden parissa ilman turhaa sähköposti- tai kokousrumbaa, keskittyen olennaiseen. Itse tutkimustyöstä haaveilevana konsultti-valmentajana kuvaus sai aikaan haikeutta. Useat oman työni arkeen liittyvät seikat ovat minulle epämielekkäitä ja omasta mielestäni turhaa sälää, joka ei edistä isompia tavoitteitani ja haaveitani. Ajattelin mielessäni, että “onpas siinä onnekas paskiainen”.

Puhuin näkökulmasta vaimoni kanssa, joka on itsekin tutkija. Hän normaaliin tapaansa muistutti minua siitä, että näen asiassa vain positiiviset asiat, enkä ollenkaan siihen liittyviä haasteita. Myös tutkimustyöhön liittyy paljon erilaista sälää ja epävarmuuksia, jotka ovat jopa stressaavampia kuin keskimääräiseen työnkuvaan liittyvät. Kerroin myöhemmin Frankille tuntemuksistani, ja myös häntä nauratti tekemäni ideaali tutkijan arjesta.

Kaikissa töissä on enemmän ja vähemmän mielekkäitä askareita. Inhimillisemmän työelämän kehittämisen työn arjessa tulisikin lähteä kysymyksestä, miten vahvistamme ensimmäisiä ja heikennämme jälkimmäisiä. Niistä töistä, joissa vähäinen mielekkyys ja työn merkityksellisyyden puute korostuvat tavalla, joka tekee työn arjesta tuskallista ja kuluttaa sitä tekevää ihmistä, voisimme luopua kokonaan. Tämä olisi uuden vuosituhannen työelämään liittyvää tavoite, joka haastaisi meidät aidosti luomaan parempaa työelämää kaikille.

On kuitenkin syytä muistaa kaksi asiaa: 1) työstä, kuten myöskään elämästä, on mahdotonta tehdä täydellistä, 2) suurimman osan meistä elämä on jo merkityksellistä, kuten Frank painottaa uudessa kirjassaan Elämän tarkoitus. Isona haasteenamme on se, kuinka merkityksellisyyden ja mielekkyyden kokemusta voidaan lisätä työelämässä. Valitettavasti työelämässä koettu mielekkyys jää selkeästi jälkeen muussa elämässä koetusta mielekkyydestä, eikä asian tarvitsisi olla näin.

tutustu aiheeseen

Kirja- ja elokuvasuositukset

Frankin ja Reiman jaksossa jakamat vinkit tavoista, joilla aiheeseen voi tutustua lisää:

Sekä Frank Martela: Elämän tarkoitus – Suuntana merkityksellinen elämä (Gummerus), tai englanninkielinen versio A Wonderful Life – Insights on Finding a Meaningful Existence (Harper Design)

Haluatko keskustella näiden teemojen edistämisestä omassa organisaatiossasi?

Lue myös

Organisaation kehityskumppanuus

Yhteistyömme on vaikuttavinta silloin, kun tunnemme asiakkaamme pintaa syvemmältä. Kehityskumppanuudessa käytössäsi on koko Filosofian Akatemian osaaminen.

Tiede, Rakkaus, Vallankumous -podcast

Keskustelemme työelämän murroksesta ja sen uusimmista ilmiöistä – ja kutsumme sinut mukaan vallankumoukseen inhimillisemmän työelämän puolesta.

Podcast: Miten voimme vahvistaa reiluutta ja oikeudenmukaisuutta työelämässä?

Milloin epäoikeudenmukaisuuden kokemus on perusteltua? Tutkija Johanna Ahola-Launonen keskustelee oikeudenmukaisuudesta.

Podcast: Miksi tarvitsemme uudenlaista johtamista ja millaista sen tulisi olla?

Pocast-vieraana Perttu Salovaara. Tarvitaanko vahvoja johtajia vai voiko johtajuutta tapahtua muutoinkin kuin johtajien toimesta?