Podcast jakso 6 – Vieraina Karoliina Jarenko Ja Teppo Eskelinen

Miltä näyttää tulevaisuuden työelämä?

Tässä jaksossa keskustellaan tulevaisuuden utopioista ja dystopioista. Millainen olisi ihanteellinen työelämä tulevaisuudessa? Entä millaisia uhkakuvia asiantuntijat näkevät? Reima Launosen vieraina ovat organisaatiokehittäjä ja puhuja Karoliina Jarenko sekä yliopistonlehtori Teppo Eskelinen.

Podcast-isännän jaksoanalyysi

Tulevaisuuden pohtiminen – hemmetin hauskaa mutta todella vaikeaa

Paneelikeskustelu Tepon ja Karkin kanssa muistutti minua siitä, miksi on tärkeää uskaltaa pohtia tulevaisuuden mahdollisuuksia. Tulevaisuuskeskusteluiden suurin haaste on se, että niillä ei välttämättä ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Mitä mieltä on sitten käsitellä esimerkiksi työelämän kehitystä tulevaisuuden mahdollisuuksista ja uhkakuvista käsin?

No sitä, että tulevaisuuden spekuloinnin vapaus antaa mahdollisuuden myös käsitellä villejä ideoita, joita ei välttämättä suostuisi tuomaan keskusteluun toisenlaisessa tilanteessa. Tulevaisuuden pohtiminen vapauttaa meidät arjen realiteeteista. Tämä on myös syynä sille, miksi esimerkiksi monet kirjailijat valitsevat tieteiskirjallisuuden lajikseen kun haluavat nostaa keskusteluun yhteiskunnallisia ongelmia. Tulevaisuuden kuvailu antaa mahdollisuuden liioitella ja kärjistää ongelmia, mikä jo itsessään nostaa esille mielessämme kysymyksen siitä, pitäisikö meidän tehdä ongelmille jotain jo nyt, etteivät ne pääse kasvamaan vaarallisiin mittoihin myöhemmin. Tulevaisuuden pohtiminen, huolimatta siitä, kuinka epävarmaa se onkaan, parhaassa tapauksessa nostaa valmiutta reagoida asioihin tavalla, joka tukee positiivisia kehityskulkuja.

Vaikka onkin eri asia nähdä mahdollisuudet ja uhkakuvat, kuin pystyä aidosti tekemään jotain niihin liittyen, ilman kykyä nähdä valoisampaa tulevaisuutta voi olla hyvin vaikeaa kehittää olemassa olevista aihioista jotain todella uutta. Jos menetämme kykymme kuvitella parempaa, tyydymme olemassa olevaan.  

Tämän vuoksi halusimme keskustelussamme aidosti linjata ja toivoa parempia asioita työelämäämme.

tutustu aiheeseen

Kirja- ja elokuvasuositukset

Karoliinan, Tepon ja Reiman jaksossa jakamat vinkit tavoista, joilla aiheeseen voi tutustua lisää:

Haluatko keskustella näiden teemojen edistämisestä omassa organisaatiossasi?

Lue myös

Ajankohtaista Filosofian Akatemiassa

Tietoa Filosofian Akatemian tapahtumista ja muista ajankohtaisista asioista.

Lataa Ajatustyön suunta -selvitys

Podcast: Pomo vs. duunari: Onko liiketoiminta ja yrittäminen mahdotonta Suomessa?

Podcastissa Reima Launonen haastaa keskusteluun oman pomonsa, Filosofian Akatemian toimitusjohtaja Joonas Kimingin.

Voiko työelämän ja politiikan erottaa toisistaan?

Reima ja Ozan Yanar keskustelevat siitä, voiko inhimillisempää työelämää rakentaa irrallaan poliittisista päätöksistä.