Valmennuksemme suunnitellaan aina yhteistyössä, jotta varmistamme sisällön sopimisen organisaationne tilanteeseen. Usein on kuitenkin niin, että organisaation haasteista tunnetaan vain oireet, mutta syvällisempi ymmärrys puuttuu. Monesti myös tavoiteltu muutos on syvällinen, jolloin tarvitaan laajamittaista yhdessä kulkemista ja läsnäoloa.
Näissä tapauksissa yhteistyömme lähtökohdaksi otetaan konsultointi, muutoksen tekeminen tiiviissä yhteistyössä. Muut yhteistyön muodot, kuten valmennukset ja yksilötyöskentely, tukevat konsultoinnin ympärille rakennettua yhteistä matkaa.
Ongelmien johtaminen oireista on usein haastavaa. On helppoa todeta, että organisaatiossa väistellään vastuuta tai siellä esiintyy haitallista osaoptimointia. Sen sijaan on paljon haastavampaa nähdä, mitä syitä oireiden takaa löytyy. Oireita ei voi hoitaa tehokkaasti ja pitkäjänteisesti ennen kuin analyysi on tehty.
Seuraavassa joitakin tyypillisiä oireita, joita konsultointiprojekteissamme kohtaamme:
Henkilöstökyselyiden kautta ilmenee pahoinvointia, jonka syy on vaikea paikantaa.
Strategian jalkauttaminen on hyvin hidasta. Muutos ei vaan onnistu.
Organisaation kulttuuri on vanhanaikainen, eikä uudistukseen ole tehokkaita keinoja.
Ihmiset eivät ota vastuuta, asioista vastaa ”joku muu”.
Organisaatiossa on paljon jännitteitä, yhteistyö takkuaa.
Itseohjautuvuutta haluttaisiin kehittää, muttei oikein tiedetä, miten.
Näissä tilanteissa on viisasta aloittaa tunnustellen, selvittää tilannetta yhdessä. Selvitystyön avulla saamme kirkastettua, miten ongelmia kannattaa lähteä ratkomaan.
Ketterä kokeileva muutosjohtaminen
Läsnäololla hallintaa ja ohjausta
Käytämme muutosjohtamisen hankkeissa menetelmänä ketterää kokeilevaa muutosjohtamista, joka puolestaan perustuu Lean Change Management -metodiikkaan, osallistaviin ja dialogisiin kehitysmenetelmiin, sekä valikoituihin palvelumuotoilun työkaluihin.
Muutoksen onnistumisen kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että jokaisella ihmisellä on yhteinen ymmärrys siitä, mitä muutos tarkoittaa ja miksi sitä tehdään. Esteiden ja vahvuuksien kautta pystytään järkevämmin suunnittelemaan, mitä konkreettisia toimenpiteitä muutoksen edistämiseksi tulisi tehdä.
Eri ihmisillä on lähtökohtaisesti erilainen käsitys siitä, mitä ollaan tekemässä, mitkä asiat ovat esteinä ja mitkä puolestaan olemassa olevia vahvuuksia. Kenelläkään ei ole täydellistä kokonaiskuvaa, mutta sitä kohti päästään käymällä avointa dialogia ja ottamalla eri näkökulmat huomioon. Tämän tekeminen ennen ratkaisujen – tai interventioiden – miettimistä auttaa kohdistamaan muutostoimenpiteet oikeisiin asioihin.
Et jää muutoksessa yksin
Oikea apu oikeaan aikaan
Muutosprosessit ovat erilaisia, joten yleispäteviä pakettiratkaisuja ei ole saatavilla. Tarjoamme muutokseesi tukea monimuotoisella läsnäololla, tarpeestasi riippuen:
Valmennukset esimiehille, henkilöstölle ja johdolle
Johtoryhmän tai hallituksen tukeminen muutoksessa
Coaching, mentorointi – yksilöiden tukeminen
Sovittelu
Projektinjohto ja koordinointi
Uusien toimintamallien käyttöönotto arjessa, läsnäolo esimerkiksi Slackissa tai Teamsissa