Blogi

Millaisia valmiuksia ja tukea esihenkilöt tarvitsevat uuden hybridityön johtamiseen? – kokosimme kymmenen kohdan huoneentaulun

Hybridityön johtaminen mietityttää monissa organisaatioissa – eikä ihme, sillä uudenlainen hybridiarki vaatii myös esihenkilöiltä paljon. Kokosimme Filosofian Akatemiassa organisaatioiden tueksi kymmenen kohdan listan siitä, millaisia valmiuksia ja tukea esihenkilöt tarvitsevat kyetäkseen kohtaamaan uuden arjen syksyllä 2021.

Lue artikkeliMikä organisaatioita yhdistää? – Oivalluksia ja oppeja asiakkuusjohtajan näkökulmasta

Filosofian Akatemian asiakkuusjohtaja ja jatkuvan oppimisen asiantuntija Liisa Arponen paljastaa blogissaan tärkeimmät oivalluksensa ja työssä kertynyttä sisäpiiritietoa suomalaisten yritysten tilasta. Mistä yrityksissä juuri nyt puhutaan? Mitkä asiat koetaan suurimmiksi haasteiksi? Entä mistä useimmiten kiikastaa ja mitkä ovat yleisimmät Filosofian Akatemian ehdottamat ratkaisut haasteisiin?

Lue artikkeli


Itseohjautuvuus lisää työn imua ja vähentää stressiä – Mutta se ei tapahdu automaattisesti

Sitkeässä on väittely itseohjautuvuuden hyvistä ja huonoista puolista. Tässä blogissa tutkija Tuukka Kostamo avaa tuoreen, Frank Martelan vetämän tutkimuksen tuloksia itseohjautuvuuden yhteydestä työhyvinvointiin. Itseohjautuvuus näyttää tuoreen tutkimuksenkin valossa olevan organisaatioiden ja ihmisten kannalta hyvä asia, mutta mitä itseohjautuvuuden lupausten lunastaminen edellyttää organisaatioilta?

Lue artikkeli Kuuntele audio


Tämä blogi epäonnistui

Mitä tehdä, kun työyhteisön yhteisen blogin kirjoitusvuoro osuu omalle kohdalle, mutta tekstiä ei yrittämisestä huolimatta synny? Filosofian Akatemian valmentaja ja konkarikirjoittaja Tapani Riekki kirjoittaa rehellisesti siitä, miltä tuntui myöntää yhteisölle, että nyt ei onnistu. Entä miten yhteisö vastasi?

Lue artikkeli
Kun kollega tölväisee, kenen vastuu on puuttua?

Mitä tehdä, jos kollegan ikävä kommentti tyrehdyttää keskustelun sisäisissä viestintäkanavissa? Tässä blogitekstissä useamman vuoden esihenkilötyötä tehnyt operatiivinen johtajamme Maija Tiitinen pohtii, kenen vastuulla on huolehtia, että yhteisön vuorovaikutus ja keskustelukulttuuri pysyy asiallisena ja kannustavana.

Lue artikkeli Kuuntele audio


Poikkeusajasta työn uuteen arkeen – 3 vinkkiä organisaatioille kulttuurin muotoiluun

Tällä hetkellä organisaatioissa mietitään exit-strategioita ja sitä, miten yhteinen työ järjestetään, kun poikkeusaika päättyy. Tietyt kysymykset toistuvat seuraavia siirtoja mietittäessä. Mitä pelisääntöjä luodaan etä- ja toimistotyölle? Mitkä toimintatavat pätevät kaikkiin ja mistä tiimit voivat päättää itse? Entä miten yhteisöllisyys toteutuu monipaikkaisessa työssä? Tässä blogissa valmentajat Niina Hinkkanen ja Miia Järvilehto antavat kolme vinkkiä näiden kysymysten parissa painiville organisaatioille.

Lue artikkeli


Tunnistatko organisaatiosi varjosysteemin? – sosiaaliset systeemit eivät muutu dokumentteja päivittämällä

Systeemiäly on kykyä ja herkkyyttä toimia älykkäästi osana sosiaalisia systeemejä. Organisaatioissa tämä tarkoittaa myös niistä asioista puhumista, joista olisi usein helpompi vaieta. Organisaatiokehittäjä Eero Lahtinen kirjoittaa organisaation varjosysteemin voimasta ja siitä, miksi todellinen kehitys ei tapahdu vain virallista tietä.

Lue artikkeli Kuuntele audio


Itseohjautuvuus on yhteisöohjautuvuutta ja johtajuus voi toteutua ilman johtajaa

Itseohjautuvuus ei tarkoita sooloilua tai yksin pärjäämistä, vaan sitä, että yhteisö ottaa vastuun jaetusta tekemisestä ja sen koordinoinnista. Mutta tarvitaanko silloin enää johtajia? Tutkija Frank Martela summaa keskeisimmät opit itseohjautuvuudesta Minimalist Organization Design (MODe) -hankkeen tutkimusten pohjalta ja argumentoi, miksi johtajuus voi toteutua myös ilman johtajaa.

Lue artikkeli