monimuotoisuus
Erilaisuuden arvostaminen organisaation vahvuudeksi
Psykologinen turvallisuus syntyy siitä, että saamme olla porukassa oma itsemme ilman kasvojen menettämisen pelkoa. Kun koemme, että olemme turvassa ja meitä arvostetaan, uskallamme antaa kaikkemme ilman turhia suodattimia. Erilaisuuden arvostaminen jää työelämässä kuitenkin valitettavan usein vain sanahelinäksi.
Vuoden 2022 Johtajuusbarometrin mukaan itsensä erilaisiksi ja ulkopuolisiksi kokevat jäävät helpommin etätöihin kuin he, jotka kokevat kuuluvansa työyhteisöön omana itsenään. Kun eristämme ja pienennämme itsemme torjutuksi tulemisen pelossa, vuorovaikutuksen määrä ja laatu heikkenee ja edelleen myös työn laatu kärsii.
Sisäänkirjoitetut arvostuksemme ammattilaisuudesta ovatkin vahvasti päivityksen tarpeessa. Sellaiset organisaatiot, jotka ovat kulttuuriltaan ylikorostuneen tavanomaisia, sovinnaisia, hierarkkisia ja kontrolloituja, eivät enää pian kiinnosta uusia työntekijöitä – saati asiakkaita – lainkaan. Nykyisessä maailmassa kun puree ja koskettaa inhimillisyys, aitous, vilpittömyys ja keskeneräisyys – ja tämän hyväksyminen on uudistumisen kannalta välttämätöntä.
Tässä puheenvuorossa käsittelemme esimerkiksi seuraavia teemoja:
- Työtä ja johtajuutta koskevia muutostrendejä
- Miksi työelämä tarvitsee erilaisuuden arvostamista enemmän nyt kuin koskaan ennen
- Mitä monimuotoisuus on käytännössä
- Kymmenen tapaa tuhota psykologinen turvallisuus
- Psykologisen turvallisuuden vahvistaminen arjen vuorovaikutustilanteissa
- Psykologisen turvallisuuden vahvistaminen osana johtamiskäytänteitä ja yrityskulttuurin johtamista
- Mitä jokainen meistä voi itse tehdä