Frank Martela

Ihmiset

Frank Martela

Frank Martela (FT, VTT, hyvinvoinnin psykologian dosentti) on tutkijatohtori ja yksi Filosofian Akatemian perustajista. Frank on noussut yhdeksi johtavaksi motivaatio- ja hyvinvointitutkijaksi Suomessa.

Frankin tutkimus, puheenvuorot ja kirjat ovat tarjonneet välineitä lukemattomille organisaatioille ja ihmisille matkalla kohti itseohjautuvuutta, sisäistä motivaatiota ja merkityksellisyyttä. Frankin uusin kirja, A Wonderful Life, julkaistiin Yhdysvalloissa Harper Collinsin kustantamana ja se käännettiin 24 eri kielelle. Suomessa kirja julkaistiin nimellä Elämän tarkoitus (Gummerus 2020).

Erityisosaamisalueet:

  • Sisäinen motivaatio ja psykologiset perustarpeet
  • Merkityksellisyys työssä ja elämässä
  • Itseohjautuvuus

Tutkimushankkeet:

  • Itseohjautuvuuden tila Suomessa – Itseohjautuvuuden yhteys työn imuun ja työuupumukseen kansallisesti edustavassa aineistossa
  • Minimalist Organizational Design -hanke (MODe)
  • Prosocial Dimension of Human Motivation
  • Intrinsic Motivation and Meaningful Work
+358 50 5707 916 frank.martela@filosofianakatemia.fi Kotisivu Twitter LinkedIn Facebook Instagram

Artikkelit

Kuvituskuva: Palapeli, josta puuttuu yksi pala.

Voiko yritys pärjätä ilman toimitusjohtajaa? Se selviää kohta!

Filosofian Akatemia päätti kokeilla, miten luonnistuu toiminta ilman toimitusjohtajaa. Hallituksen puheenjohtaja Frank Martela kertoo miksi näin ja miten tässä voidaan onnistua.

Onko itseohjautuvuus tie innostukseen vai uupumukseen? Vallan saaminen lisää työn imua, mutta epämääräisyys uuvuttaa

Itseohjautuvuus jakaa mielipiteitä, mutta tuoreen kansallisesti edustavan tutkimuksen mukaan peli on selvä: itseohjautuvuus on yhteydessä parempaan työmotivaatioon ja hyvinvointiin. Motivaatio- ja hyvinvointitutkija Frank Martela korostaa kuitenkin, että itseohjautuvuus ei tarkoita rakenteiden poistamista. Mutta mitä sitten?

Johtajia ei sinänsä tarvita – mutta ilman rakenteita ja johtajuutta organisaatio ei toimi

Ovatko johtajat enimmäkseen turhia ja korvattavissa fiksummilla käytännöillä? Itseohjautuvuutta tutkinut Frank Martela ottaa osaa vilkkaana käyneeseen johtajuuskeskusteluun ja kehottaa kääntämään kysymyksen toisin päin.

Itseohjautuvuus on yhteisöohjautuvuutta ja johtajuus voi toteutua ilman johtajaa

Itseohjautuvuus tarkoittaa sitä, että yhteisö ottaa vastuun tekemisestä ja sen koordinoinnista. Mutta tarvitaanko silloin enää johtajia?

Organisoitumisen kahdeksan universaalia ongelmaa – Mitä organisaatiota suunniteltaessa pitää ratkaista, jotta organisaatio voi kasvaa?

Frank Martela pohtii, mikä tekee joukosta ihmisiä toimivan organisaation ja avaa tarkemmin, mitkä ovat organisaation kehitystä ja olemassaoloa uhkaavat, kahdeksan universaalia ongelmaa.

Frank Martela kirjoittaa viikon blogikirjoituksessa vallankumouksen siemenistä, joita kevään etätyöpakko on viljellyt suomalaiseen työkulttuuriin.

Frank Martela kirjoittaa viikon blogikirjoituksessa vallankumouksen siemenistä, joita kevään etätyöpakko on viljellyt suomalaiseen työkulttuuriin.

Kaikki artikkelit

“Frank on tutkija, joka osaa ja uskaltaa ottaa osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun kommentoimalla ajankohtaisia aiheita. Se on harvinaista. Hän osaa taitavasti konkretisoida teoriaa yleistajuisesti.”

Maria Ruotsalainen