Podcast jakso 7 – Vieraana Ozan Yanar

Voiko työelämän ja politiikan erottaa toisistaan?

Kuinka poliittinen kysymys työ on? Voiko inhimillisempää työelämää rakentaa irrallaan poliittisista päätöksistä? Tiede, Rakkaus, Vallankumous -podcastin ensimmäisen tuotantokauden viimeisessä jaksossa Reima Launosen kanssa keskustelemassa on Ammattilitto Pro:n talouspoliittinen asiantuntija ja kansanedustajana toiminut Ozan Yanar.

Podcast-isännän jaksoanalyysi

Ymmärrys yhteiskunnasta ja ihmisten taustoista auttaa muokkaamaan työelämästämme parempaa

Keskustelu Ozanin kanssa käsitteli monia tärkeitä aiheita, kuten työntekijöiden oikeutta valvoa omaa etuaan sekä eriarvoisuuden vähentämistä yhteiskunnasta työelämän kehittämisen avulla. Yksi tärkeä seikka, joka nousi keskustelussa esille, oli erilaisuuden hyväksymisen ja ymmärtämisen merkitys paremman työelämän luomisessa. Tämä kysymys on yhteiskunnallinen asia, joka vaikuttaa vahvasti myös siihen, miten mahdollisuudet työelämässä jakautuvat. 

Ozan kertoi, miten hänen oma taustansa, Turkissa syntyneenä ja Suomeen 14-vuotiaana muuttaneena, on vaikuttanut hänen kokemuksiinsa. Näiden kokemusten kuunteleminen on arvokasta. Usein meidän on vaikeaa huomata epäkohtaa, etenkään jos se ei kosketa meitä itseämme omassa arjessamme. Samoin voi olla vaikeaa ymmärtää, että vaikka itsellään omat kokemukset ovat olleet jonkin asian osalta lähtökohtaisesti positiivisia, niin tämä ei välttämättä päde toisen kohdalla. Voi myös olla, että ihminen, jonka ajattelemme olevan jotenkin samassa lähtötilanteessa kanssamme, onkin kokenut paljon suurempia haasteita elämässään kuin osasimme kuvitellakaan. 

Miten erilaisuuden ymmärtäminen liittyy työelämän kehittämiseen ja työhön yhteiskunnallisena kysymyksenä? Työelämässä mukana olemisen pitäisi olla meille kaikille mahdollinen asia. Jokaisella pitäisi olla myös mahdollisuus kehittää itselleen sopivaa roolia ja tukea itselleen tärkeitä asioita työn avulla. Tämän tavoitteen toteutuminen edellyttää ymmärrystä eri lähtökohdista tulevien ihmisten erilaisista tuen tarpeista, ja näiden tarpeiden ymmärtäminen edellyttää ihmisten kokemuksien kuuntelemista. Työn yhteiskunnallinen merkitys on valtava ja työn kautta vaikutetaan moniin perustavanlaatuisiin asioihin. Tämän vuoksi meidän tulisi varmistaa, että jokainen voi vaikuttaa työelämämme sisältöihin ja suuntaan.

tutustu aiheeseen

Kirja- ja elokuvasuositukset

Ozanin ja Reiman jaksossa jakamat vinkit tavoista, joilla aiheeseen voi tutustua lisää:

Haluatko keskustella näiden teemojen edistämisestä omassa organisaatiossasi?

Lue myös

Tiede, Rakkaus, Vallankumous -podcast

Keskustelemme työelämän murroksesta ja sen uusimmista ilmiöistä – ja kutsumme sinut mukaan vallankumoukseen inhimillisemmän työelämän puolesta.

Podcast: Miltä näyttää tulevaisuuden työelämä?

Karoliina Jarenko ja Teppo Eskelinen keskustelevat Reima Launosen kanssa tulevaisuuden utopioista ja dystopioista.

Podcast: Onko työelämässä lisääntymässä työhyvinvointi vai -pahoinvointi?

Tapani Riekki ja työterveyspsykologi, psykoterapeutti Heikki Särkelä keskustelevat koronapandemian lyhyt- ja pitkäaikaisista vaikutuksista työelämäämme.