Podcast jakso 5 – Vieraana Joonas kiminki

Onko liiketoiminta ja yrittäminen mahdotonta Suomessa?

Kuuluuko yhteiskunnan kontrolloida vai tukea liike-elämää? Mikä on yritysten rooli inhimillisemmän työelämän rakentamisessa? Tässä podcast-jaksossa Reima Launonen haastaa keskusteluun oman esihenkilönsä, useita yrityksiä perustaneen ja nykyisin Filosofian Akatemian toimitusjohtajana toimivan Joonas Kimingin.

Podcast-isännän jaksoanalyysi

Systeemin mies – yhteiskunnan tukipylväs vai kehityksen tulppa?

Pomoni Joonas edustaa ihmislajia, jonka olen nimennyt systeemin mieheksi (voi myös olla systeemin nainen, mutta tässä yksittäistapauksessa kyseessä on mies). Systeemin mies on ihminen, joka ottaa vakavasti häntä ympäröivän todellisuuden päätökset ja painotukset. Hän ei siis tottele sokeasti, mutta lähtökohtaisesti hänelle “pohjaesitykset” ovat oleellisia ajattelun ohjaajia. 

Tämä on näkynyt keskusteluissa Joonaksen kanssa. Esimerkiksi olemassa olevat omistussuhteet ovat hänelle selkeästi vahvemmin kiveen hakattuja kuin itselleni, joka näen niissä paljon enemmän historiallisten olosuhteiden luomia vääristymiä. Tämä ei tarkoita, että näkemyksemme esimerkiksi verotuksesta välttämättä eroaisivat suuresti, olemmehan molemmat tunnustuksellisia hyvinvointivaltion ystäviä. Kyseessä on enemmän suhtautumistapa asioihin. Joonas ei yleensä kapinoi eikä osoita mieltä, vaan pyrkii pikemmin systeemin sisällä muokkaamaan asioita. Itse olen usein valmiimpi suoranaiseen kapinaan. Tämä on näkynyt esimerkiksi keskusteluissamme siitä, miten tulisi toimia typerien lakien suhteen.

Systeemin miehelle on tyypillistä se, että hän myös tulkitsee systeemin sisällä olevia asioita ja toimijoita positiivisesti. Tämän vuoksi Joonaksella on itseäni vahvempi usko siihen, että esimerkiksi hyvinvointivaltion kehittämistä taloudellisesti “kestävämpään” suuntaan vaativat tahot haluavat aidosti säilyttää hyvinvointivaltion mallin, eivätkä, kuten kriittisempi taho voisi todeta, tuhota systeemin perustaa, jolloin olisi mahdollista kätevästi siirtyä toisiin yhteiskunnallisiin painotuksiin. 

Luulen myös, että Joonas uskoo minua vahvemmin tahoihin, jotka ilmoittavat toimivansa “vastuullisen markkinatalouden” mukaisesti. Monessa tapauksessa Joonas on siis valmiimpi ottamaan puuhevosen muurien sisään. Meillä molemmilla on positiivinen ihmiskuva, mutta minulla usein positiivinen usko karisee sen mukaan, miten suhtaudun henkilön edustamaan systeemiin. 

Olenko minä siis oikeassa? En välttämättä. Kaikki riippuu siitä, millainen systeemi on kyseessä. Jos systeemi aidosti toimii ja sen perusta on kunnossa, niin usein systeemin miehet ja naiset ovat juuri yhteiskunnan tukipylväitä, joiden maltillinen tapa korjata ongelmia mahdollistaa hyviä asioita. Jos taas systeemimme on täynnä valuvikoja, niin luultavasti sitä ei saada toimimaan vain sisäisellä hienosäädöllä, vaan edellytyksenä toimivuudelle on järjestelmän radikaalimpi muuttaminen. Tällaisessa tilanteessa systeemin mies ja nainen helposti muuttuvat kehityksen tulpiksi.

Kaikki on aina niin tilannekohtaista, ja on helvetin vaikeaa arvioida, miten toimiva mikäkin systeemi on…

tutustu aiheeseen

Kirja- ja elokuvasuositukset

Joonaksen ja Reiman jaksossa jakamat vinkit tavoista, joilla aiheeseen voi tutustua lisää:

Haluatko keskustella näiden teemojen edistämisestä omassa organisaatiossasi?

Lue myös

Ajankohtaista Filosofian Akatemiassa

Tietoa Filosofian Akatemian tapahtumista ja muista ajankohtaisista asioista.

Lataa Ajatustyön suunta -selvitys

Podcast: Ovatko arvomme koventuneet, ja miten se näkyy työelämässä ja yhteiskunnassa?

Arvokysymyksistä Reima Launosen kanssa keskustelemassa työelämätutkimukseen perehtynyt korkeakoulututkija ja yliopettaja Johanna Vuori.

Podcast: Miltä näyttää tulevaisuuden työelämä?

Karoliina Jarenko ja Teppo Eskelinen keskustelevat Reima Launosen kanssa tulevaisuuden utopioista ja dystopioista.