Päätä myös mitä et tee

Päätä myös mitä et tee blogi

Kesän jälkeen tehtävälistat vilisevät erilaisia tekemisiä. Ajattelunhallinnan asiantuntijamme Villiam Virkkunen kannustaa aloittamaan syksyn kahdella päätöksellä: mitä aiot tehdä ja mitä jätät hyvällä omallatunnolla kokonaan tekemättä.

Aikaansaaminen ei ole itseisarvo. Samalla myöskään asioiden lykkääminen ei ole itsessään pahasta. Vaikuttavimmat tuntemani ihmiset ovat yhtä aikaa myös pahimpia lykkääjiä. He ovat vaikuttavia, koska tekevät vain tärkeitä asioita ja lykkäävät vähemmän tärkeitä.

Kaikella on vaihtoehtoiskustannus: aina, kun päätämme tehdä jotain, jätämme samalla jotain muuta tekemättä. Parhaimmillaan se, mihin päätät käyttää aikasi, on paljon arvokkaampaa, kuin kaikki ne vaihtoehtoiset asiat, joihin jätät tarttumatta.

Jos tavoittelemme kaikkea, emme tavoittele mitään.

Voit välttää lykkäämisestä aiheutuvaa huonoa omatuntoa tekemällä jo etukäteen tietoisen päätöksen siitä, mitä et aio tehdä. ”Pitäisi” -sanan viljelyn sijaan voit päättää erikseen, mihin aiot käyttää resurssejasi ja mihin et. Tee siis tämän syksyn ToDo-listasi rinnalle NotToDo-lista. Ilmoita myös suoraan ja rehellisesti ystävillesi ja kollegoillesi näistä valinnoistasi. Rehellisyys voi aluksi suututtaa muita, mutta päätös on tehtävä. Vasta kun opit sanomaan ei, voit olla aidosti avuksi ja hyödyksi myös muille.

Ympärillämme on niin paljon tekemistä, ettemme koskaan voi saada kaikkea tehtyä. Jos tavoittelemme kaikkea, emme tavoittele mitään.

Sen lisäksi, että päätät mitä teet, päätä myös minkä jätät kokonaan tekemättä.


Lue myös

Pelit, leikki ja nykypäivän työ blogi

Pokémon GO – Pelit, leikki ja nykypäivän työ

Maria Ruotsalainen

Mitä voimme oppia Gordonilta blogi

Gordon Ramsayn kohokas — miten motivaation mestari toimii?

Vieraskirjoittaja

Ajankohtaista Filosofian Akatemiassa

Tietoa Filosofian Akatemian tapahtumista ja muista ajankohtaisista asioista.

Lataa Ajatustyön suunta -selvitys

Itseohjautuvuus - draivi - kokeilu

Filosofian Akatemia on valmennus-, konsultointi- ja tutkimusyritys, joka muotoilee parempia työyhteisöjä.