Miten muuttaa elämää ja saavuttaa unelmia?

Ympäristö ja muutos blogi

Me kaikki haluamme olla parempia ihmisiä ja voida paremmin. Haluaisimme liikkua enemmän, olla parempia ystäviä, vanhempia, rakastajia. Syödä terveellisemmin, olla lukeneempia, aikaansaavampia töissä… Jostain syystä emme kuitenkaan saa näitä kaikkia muutoksia aikaiseksi, vaikka olisimmekin motivoituneita niistä.

Muutoksen tekemisen vaikeus johtuu siitä, että motivaatio itsessään ei riitä. Motivaation lisäksi tarvitsemme volitiota. Volitio on selkeä päätös siitä, mihin ryhdymme seuraavaksi ja mitä se tarkoittaa käytännössä. Mitä tarkemmin määrittelemme, mitä teemme sekä missä ja milloin teemme asialle jotain, sitä todennäköisempää on, että onnistumme siinä.

Jos haluat syödä terveellisemmin, mitä keittokirjoja hankit seuraavaksi kotiin? Jos haluat olla aikaansaavampi töissä, mille työnteon taitojen kehittämisen kurssille ilmoittaudut? Jos haluat olla parempi ystävä, mieti kenelle haluat olla parempi ystävä ja päätä, mitä aiot tehdä toisin.

Toimintamme on seurausta yhtä suureksi osaksi ympäristöstämme kuin itsestämme

Sen lisäksi, että mietimme mitä konkreettisia tekoja teemme seuraavaksi, on tärkeää miettiä itseä osana laajempaa systeemiä. Toimintamme on seurausta yhtä suureksi osaksi ympäristöstämme kuin itsestämme. Kaikki tieto ja kokemukset, joille altistamme itsemme päivittäin, muovaavat meitä ihmisinä ja muuttavat sitä, miten ajattelemme ja toimimme. Kasvusuuntamme riippuu siitä, missä ympäristöissä vietämme aikaa ja mitä vaikutteita ympäristömme meille antaa.

Jos haluamme saada aikaan vaikuttavia muutoksia arjessamme, meidän on osattava tehdä pysyviä muutoksia päivittäiseen ympäristöömme. Kun toivetilamme on tarkennettu, on tärkeää paikantaa, mitkä tekijät sekä fyysisessä, digitaalisessa, että sosiaalisessa ympäristössämme tukevat ja mitkä estävät tai hidastavat toivetilan toteutumista.

Jos sinulla on taipumusta tuhlata tuntikausia facebookissa puhelimellasi, voi olla hyvä poistaa sovellus kokonaan tai vähintään nostaa kynnystä sen avaamiseen piilottamalla se kansiorakenteiden taakse. Poista tilaukset lehdistä, uutiskirjeistä ja palveluista, jotka eivät kehitä ajatteluasi siihen suuntaan, johon toivot ja tilaa sellaisia, jotka kehittävät. Myös kaikki ihmiset ympärilläsi ovat mentoreitasi. Ystäviesi ajattelumaailma ja jopa heidän käyttämänsä kieli vaikuttavat arvoihisi ja ajattelumaailmaasi. Mieti, ketkä ihmiset tekevät sinulle hyvää ja vietä heidän kanssaan enemmän aikaa. Etsi harrastuksia, joissa tapaat sinua inspiroivia ihmisiä ja joissa toiminta kehittää sinua haluamaasi suuntaan.

Ympäristösi muokkaa sitä suuntaa, johon kasvat. Valitse viisaasti.


Lue myös

Rakkaus ja valinnat blogi

Mussusta ja vallasta

Karoliina Jarenko

Arvot ja merkitys blogi

Miten arvojesi määrittely muuttaa ajatteluasi?

Vieraskirjoittaja

Ajankohtaista Filosofian Akatemiassa

Tietoa Filosofian Akatemian tapahtumista ja muista ajankohtaisista asioista.

Lataa Ajatustyön suunta -selvitys

Itseohjautuvuus - draivi - kokeilu

Filosofian Akatemia on valmennus-, konsultointi- ja tutkimusyritys, joka muotoilee parempia työyhteisöjä.