Leading Passion -hankkeen kuulumisia ja mietelmiä matkan varrelta

Intohimon johtaminen blogi

Intohimon ja innostuksen johtaminen työelämässä on haastavaa ja vaatii sitoutumista sekä pitkäjänteistä työtä. Tutkijamme Maria Ruotsalainen jakaa havaintoja Leading Passion -hankkeen matkan varrelta.

Vuoden 2016 Filosofian Akatemia aloitti TEKESin rahoittaman yhteistyöhankkeen ”Leading passion: How to Create a Culture of Engagement” yhdessä Aalto-yliopiston ja Haaga-Helian kanssa. Hankkeessa on mukana myös neljä yhteistyöorganisaatiota: Clear Channel Suomi Oy, Santander, Consumer Finance Oy, Pipelife Finland Oy ja Suomen Ekonomit.

Kuluneen kahden vuoden aikana olemme tehneet yhteistyötä yritysten kanssa ja etsineet vastauksia kolmeen kysymykseen: miten intohimoa ja innostusta voidaan työelämässä johtaa, miten näistä asioista työelämässä keskustellaan, sekä mitkä ovat nuorten työntekijöiden odotukset työelämältä ja johtamiselta. Hankkeen lopputulemat ja johtopäätökset hakevat vielä muotoaan ja tutkimuksen teko on kesken, mutta ajattelin, että tässä vaiheessa on hyvä nostaa esiin muutama havainto matkan varrelta:

Johtamisessa keskeisiä ovat jokapäiväiset aktiviteetit ja käytänteet, jotka mahdollistavat hyvän ja innostavan työnteon

  1. Intohimoa ja innostusta on monenlaista. Moni saattaa kavahtaa kuullessaan sanan intohimo työn ja työelämän yhteydessä. Se kuulostaa helposti liian amerikkalaiselta ja jopa asiayhteyteen sopimattomalta. Myös innostus tuottaa joillekin mielikuvan päättömästä hihkumisesta ja haahuilusta. Näin ollen on tärkeätä tunnistaa, että intohimoa ja innostusta on monenlaista ja ne myös ilmenevät eri tavoin; toiset ovat näkyvästi innostuneita työssään, kun taas toisilla innostus ilmenee syvänä, vakavanakin, uppoutumisena ja keskittymisenä työtehtäviin. Olemmekin hankkeessa ottaneet tavaksi puhua hiljaisesta intohimosta tässä yhteydessä.

  2. Innostuksen johtaminen ei ole vain sanoja vaan erityisesti tekoja; vaikuttaa siltä, että johtamisessa keskeisiä ovat jokapäiväiset aktiviteetit ja käytänteet, jotka mahdollistavat hyvän ja innostavan työnteon.

  3. Muutos kohti innostusta tukevaa työyhteisöä vaatii sitoutumista ja laaja-alaista työtä; muutospuhetta on helppo tuottaa, mutta muutos itsessään vaatii pitkäjänteistä työtä. Pienenkin muutoksen toteuttaminen saattaa vaatia rakenteiden ja käytänteiden laajaa tarkastelua, jotta entisiä, huonoksi todettuja tapoja tukevia rakenteita saadaan purettua.

  4. Innostuksen tukeminen ja johtaminen on haastavaa, mutta innostuksen tappaminen onnistuu meiltä kaikilta; on huomattavasti helpompaa tuhota innostus kuin luoda sitä. Jatkuva vähättely ja kieltäminen sekä vaikutusmahdollisuuksien minimoiminen ovat varsinkin oivia keinoja tähän – niillä innostus kuolee nopeasti!

Näillä mietteillä, toistemme innostusta tukien, mielekästä ja mieluisaa päivänjatkoa.

Ilolla,
Maria


Lue myös

Vallan jakaminen blogi

7 vallan jakamista estävää uskomusta työelämästä

Vieraskirjoittaja

Luovuus ja organisaatiot blogi

Luovuus on jo organisaati­ossasi – sytytätkö vai tukahdutatko sen?

Miia Järvilehto

Ajankohtaista Filosofian Akatemiassa

Tietoa Filosofian Akatemian tapahtumista ja muista ajankohtaisista asioista.

Lataa Ajatustyön suunta -selvitys

Itseohjautuvuus - draivi - kokeilu

Filosofian Akatemia on valmennus-, konsultointi- ja tutkimusyritys, joka muotoilee parempia työyhteisöjä.