Luovuus on jo organisaati­ossasi – sytytätkö vai tukahdutatko sen?

Luovuus ja organisaatiot blogi

Menestyäkseen kilpailussa organisaatioiden on pystyttävä jatkuvasti kehittymään, oppimaan ja luomaan uutta. Valmentajamme Miia Maijalan mukaan työntekijöiden luovuuden mahdollistaminen ja ruokkiminen onkin johtajien tärkeä tehtävä.

Maailma muuttuu alati kiihtyvää vauhtia – teknologia kehittyy, globalisaatio muuttaa pelikenttää. Menestyäkseen jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä organisaation on pysyttävä hereillä ja aktiivisesti muotoiltava tulevaisuutta. Peter Sengen uraauurtavan teoksen Fifth Disciplinen mukaan oppivat organisaatiot ovat todellisia edelläkävijöitä, jotka pärjäävät kilpailussa. On pystyttävä jatkuvasti kehittämään olemassa olevaa, kokeilemaan, oppimaan virheistä, luomaan uutta ja tarjoamaan aitoa lisäarvoa asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin. Yksilöiden on haluttava oppia ja muuttua, reflektoida ja jakaa hiljaista tietoa muille. Organisaation on taas tarjottava tähän toimivat rakenteet, kannustavan kulttuurin sekä sisäistä motivaatiota tukevat johtamiskäytännöt. Moni organisaatio ei kuitenkaan ole vielä valmis tähän. Kerronpa yhden varsin tavanomaisen esimerkin.

Tapasin taannoin insinöörin, joka muutama vuosi sitten päätyi ison it-firman projektipäälliköstä startup-yrittäjäksi. Keskustelimme hänen työroolinsa muuttumisesta ja taidoista, joita hänen tulisi nyt hallita. Oletin työnkuvan muuttuneen kovasti yrittäjyyden myötä; olihan hän kehittänyt itse tiiminsä kanssa aivan uudenlaisen innovaation ja nyt hänen vastuullaan oli tuotekehityksen lisäksi myynti ja markkinointi. Hän kuitenkin totesi, että olisi kyllä voinut toteuttaa saman jo työskennellessään edelliselle työnantajalleen; hän oli ollut asemassa, jossa olisi voinut viedä esimiehelleen idean, kerätä sen ympärille tiimin ja alkaa kehittää tuotetta. Siihen olisi jopa tarjottu resursseja. Jäin kuitenkin miettimään hänen toteamustaan: ”Mutta ei minulle tullut siellä mieleenkään, että olisin tehnyt niin.

Johdon rooli on mahdollistaa ja edesauttaa luovaa ajattelua.

Pixarin johtaja ja Creativity Inc-kirjan kirjoittaja Ed Catmull kertoi syksyllä Nordic Business Forumissa, että yksi hänen tärkeimmistä tehtävistään johtajana on poistaa esteet luovuuden tieltä. Johtajana hän on mahdollistaja – studiossa työskentelee vain ammattilaisia, jotka itse tietävät parhaiten, kuinka työ tulisi tehdä. Johdon rooli on mahdollistaa ja edesauttaa luovaa ajattelua. Kuvaan tätä metaforalla luonnosta; emme voi vaikuttaa sateen määrään, mutta voimme luoda kasvualustan, joka kestää rankkaakin sadetta, ja toisaalta kastella sitä, kun ei sada. Voimme lannoittaa maata ja kitkeä rikkaruohot – nähdä vaivaa, jotta mahdollisimman moni siemen lähtisi itämään ja niistä kasvavat hedelmät ja kukat kasvaisivat täyteen loistoonsa.


Lue myös

Intohimon johtaminen blogi

Leading Passion -hankkeen kuulumisia ja mietelmiä matkan varrelta

Maria Ruotsalainen

Mistä luottamus rakentuu blogi

Mistä luottamus rakentuu?

Miksi joku täysin tuntematon henkilö voi olla tarpeeksi luotettava katsomaan laukkuamme lentokentällä, kun käymme vessassa? Ovatko kaikki ihmiset tarpeeksi luotettavia tähän?

Tiede, Rakkaus, Vallankumous -podcast

Keskustelemme työelämän murroksesta ja sen uusimmista ilmiöistä – ja kutsumme sinut mukaan vallankumoukseen inhimillisemmän työelämän puolesta.

Itseohjautuvuus - draivi - kokeilu

Filosofian Akatemia on valmennus-, konsultointi- ja tutkimusyritys, joka muotoilee parempia työyhteisöjä.