Kolme tapaa käyttää tekoälyä tehokkaasti tietotyössä

Tekoälyn kanssa paljon työskennellyt Lauri Järvilehto jakaa blogissaan kolme tärkeää tekoälytyökalua, joista jokainen voi hyötyä omassa työssään. Hän valottaa kuinka ChatGPT, Midjourney ja Bing AI ovat mullistaneet tavan luoda tekstiä, kuvia ja hakea tietoa.

tekoälytyökalut

Jos joku olisi kysynyt maailman johtavilta tekoälytutkijoilta keväällä 2022 milloin ChatGPT:n tai Midjourneyn tyyppinen uutta luova tekoäly syntyy, arviot olisivat luultavasti liikkuneet kymmenissä vuosissa. Viime syksynä alkanut tekoälyn vallankumous onkin lyönyt kaikki asiantuntijat ällikällä.

Tekoäly on jo nyt ravistellut monia toimialoja viestinnästä mainontaan. Akateeminen maailma on helisemässä opiskelijoiden tehtailemien tekoälyesseiden kanssa. Käyttömahdollisuuksien osalta ollaan vasta raapaistu pintaa.

Samalla verkko täyttyy kuitenkin toinen toistaan vitsikkäämmistä tekoälyskeptikoiden tyrmäyksistä. New York Timesin toimittaja sai ChatGPT:n verkkoselaimen pimahtamaan. Tekoälyhallusinaatiot voivat välillä olla uskomattoman hämmentäviä virheellisistä henkilötiedoista ihan puhtaaseen fiktioon. Tuttavani sai ChatGPT:n lopulta jakamaan Uuno Turhapuro -elokuvan vuorosanoja – joiden lausujana oli amerikkalaisnäyttelijä Patrick Swayze.

Tekoälyn käyttömahdolisuudet riippuvat siitä, miten sitä käyttää. Erityisen keskeisessä roolissa niin kuvan kuin tekstin synnyttämisessä on syötemuotoilu – siis kyky muotoilla tekoälyn syötteet niin, että lopputulos on tarkoituksenmukainen. Toinen keskeinen taito on lähdekritiikki – etenkin kaikki tekoälyn tuottama ”faktatieto” täytyy varmentaa luotettavasta lähteestä. Tavallaan tekoälyn solmuun vääntävät irvileuat ovat kuin pianistiamatööri, joka soitettuaan 150 000 euron Steinwaylla Ukko Nooan yhdellä sormella toteaa, että kökkö soitin, kun siitä ei muuta musiikkia irtoa.

Miten tekoälyä sitten voi oikeasti käyttää hedelmällisesti? Tässä kolme ehdotusta, joilla käytät tekoälyä tehokkaasti tietotyössä vaikka heti.

1. Sparrailukaveri – ChatGPT

ChatGPT:n kyky tuottaa inhimillistä tekstiä on uskomaton, ajoittaisista hallusinaatioista huolimatta. On tärkeää ymmärtää, että ChatGPT ei ole hakukone. Se ei hae tai kopioi olemassa olevaa tekstiä. Tekoälybotin kyky tuottaa tekstiä perustuu lähtökohtaisesti valtavan laajoihin tilastollisiin yleisyyksiin, jotka on määritelty internetistä ladatun tekstimassan pohjalta. Se osaa siis usein myös muotoilla lauseen faktapohjaisesti – mutta aivan kuten ihminenkin, se tekee myös virheitä.

Sen sijaan ChatGPT toimii erityisen hyvin silloin, kun sille on aluksi syötetty jotain omaa aineistoa. Kylmiltään ChatGPT tarjoaa tuskin kovin kummoista sisältöä, mutta heti kun olet syöttänyt sille laajemmin tietoa itseäsi kiinnostavista asioista, tämä tekstimassa ohjaa tekoälyä mitä näkemyksellisimpiin lopputuloksiin. (Tässä pitää tosin pitää mielessä, että ChatGPT ei tällä hetkellä täytä GDPR-kriteereitä ja siksi sille ei kannata syöttää mitään luottamuksellista tietoa.)

Erityisen hyvin ChatGPT toimii sparrailukaverina. Esimerkiksi uravalintoja pohtiessasi tai vaikka haastavan projektin kanssa kamppaillessasi tekoäly toimii kuin yritysvalmentaja tai uraohjaaja.

Erityisen hyvin ChatGPT toimii sparrailukaverina. Esimerkiksi uravalintoja pohtiessasi tai vaikka haastavan projektin kanssa kamppaillessasi tekoäly toimii kuin yritysvalmentaja tai uraohjaaja. Syötettyäsi sille riittävästi tietoa tilanteestasi, voit käydä kiinnostavia keskusteluja sen kanssa siitä, mitkä valinnat voisivat olla seuraavaksi hedelmällisimpiä. 

Jos haluat vielä enemmän irti sparrailukaveristasi, voit käyttää yhtä tämänhetkisen syötemuotoilun kiinnostavinta tekniikkaa ja syöttää aluksi ChatGPT:lle aiheeseen sopivan persoonan. Esimerkiksi ”Kuvitellaan, että olet Suomen johtava IT-alan uraohjaaja” tai ”Leikitäänkö, että olet viestintäalan johtava ongelmanratkaisuun keskittynyt yritysvalmentaja”.

2. Diakuvitukset – Midjourney

Tekoälykuvittajien ylivoimainen ykkönen on tällä hetkellä Midjourney. Palvelu vaatii hieman opettelua, koska sen käyttöliittymä toimii viestintäalusta Discordissa, mutta voin taata, että se on vaivan arvoista. Yksikään muu tarjolla oleva tekoälypalvelu ei synnytä yhtä henkeäsalpaavan huikeita kuvia.

Tietotyössä erityisen arvokasta on rakentaa juuri omaan tarkoitukseesi räätälöityjä presentaatiokuvia. Siinä, missä kuvapankeista löytyvät aina samat kiiltokuvamaiset pukumallit kättelemässä, Midjourney voi piirtää puolessa minuutissa sinulle mitä tahansa kykenetkään kuvittelemaan. Voit laittaa syötteeksesi vaikkapa esitelmäsi otsikon ja katsoa mitä tapahtuu. Yksi kiinnostavimpia omissa dioissani olevista kuvista on Midjourneyn näkemys ChatGPT:n neuroverkosta.

Samoin kuin tekstin tuottamisessa, myös kuvantuottamisessa syötemuotoilu on avainasemassa. Mitä tarkemmin pystyt kuvailemaan haluamasi kuvan, sitä parempi on lopputuloskin. Jos laitat Midjourneyyn syötteeksi ”dog”, tuloksena on aika mitäänsanomaton kuva koirasta. Jos syöte on sen sijaan ”a happy labrador lying by a pool in New York Central Park by the dawn, sunrise, yellow light coming from the back, photograph, Leica camera”, tulos voi olla huikea. 

Midjourney tuntee valtavasti erilaisia komentoja valon väreistä tarkennuksiin ja kuvien asemointiin. Lisäksi tarjolla on kymmeniä erilaisia parametreja, joiden avulla voit tarkentaa, mitä haluat kuvalta. Niistä diaesitysten kannalta tärkein on kuvasuhteen määrittely. Normiasetuksilla tekoäly piirtää neliön muotoisen kuvan. Syötä siis syötteesi lopuksi parametri ”–ar 16:9” (ilman lainausmerkkejä), niin tuloksena on suoraan diapakkaasi nätisti solahtava kuva.

3. Vertaileva tiedonhaku – Bing AI

ChatGPT ei ole hakukone – tai siis ei ole enää, koska OpenAI joutui tekijänoikeussyistä poistamaan toistaiseksi sen hakukoneintegraation. Sen sijaan Microsoftin Bing, joka käyttää osin samaa teknologiaa, on juurikin sitä.

Bingin AI-ratkaisun voit ladata joko kännykkääsi tai käyttää sitä Microsoftin selaimen kautta. Sen avulla voit tehdä hämmästyttäviä hakuja sekunneissa, jossa Google tai perinteinen Bing veisi aikaa tuntikaupalla.

Yksi huikeimmista esimerkeistä on vertaileva tiedonhaku. Jos olet vaikkapa ostamassa autoa tai kodinkonetta, eri merkkien ominaisuuksien selvittely voi viedä aikaa tuntikaupalla. Tekoälyhakuun voit puolestaan kuvailla tarpeesi ja muutamalla yrityksellä voit saada valmiit taulukot vaikkapa toiveautoluokkasi vaihtoehtojen bensankulutuksesta tai erilaisten sähkövispilöiden hintaluokista ja ominaisuuksista.

Tekoälyhakukaan ei ole täysin erehtymätön ja siksi kannattaa aina kurkata hakutuloksiin liitetyt linkit. Silti se on selkeästi luotettavampi kuin hallusinointiin taipuvainen tekstitekoäly.

Tässä ensi alkuun muutamia käyttötarkoituksia, joilla saat tekoälystä heti paljon irti. Mahdollisia muita käyttömahdollisuuksia on jo nyt lukemattomia tekstin tiivistämisestä ja kiteyttämisestä kielen kääntämiseen (jossa ChatGPT on ihan omaa luokkaansa) ja kielioppivirheiden tunnistamiseen, kuvien ja videoiden luomisesta äänen ja puheen synnyttämiseen. 

Olemme kaikki uuden äärellä tekoälyn käynnissä olevan vallankumouksen kanssa, ja parhaiten opimme yhdessä vertailemalla kokemuksiamme kriittisesti mutta myös rohkeasti uutta kohti kurottaen.

Kaikkein eniten saat tekoälystä irti ottamalla keskeiset ratkaisut käyttöön, kokeilemalla niitä – ja vertailemalla kokemuksiasi ja hyviksi osoittautuneita ratkaisuja etenkin omassa työyhteisössäsi. Olemme kaikki uuden äärellä tekoälyn käynnissä olevan vallankumouksen kanssa, ja parhaiten opimme yhdessä vertailemalla kokemuksiamme kriittisesti mutta myös rohkeasti uutta kohti kurottaen.

Tutustu uuteen Inhimillinen tekoäly -valmennukseen täällä.


Lue myös

itseohjautuvuus

Toimitusjohtajan tulee tarjota sekä vapautta että rakenteita johtaakseen sisäistä motivaatiota

Toimitusjohtajan rooli sisäisen motivaation johtamisessa on ratkaisevan tärkeä. Sisäisesti motivoituneet työntekijät ovat avain menestykseen, mutta miten heitä ohjataan kohti sisäistä paloa? Tässä blogitekstissä Frank Martela tarkastelee neljää keskeistä teemaa, jotka auttavat toimitusjohtajaa tasapainoilemaan autonomian ja rakenteiden välillä. Näiden elementtien yhdistelmä luo inspiroivan ympäristön, joka tukee sisäistä motivaatiota ja auttaa organisaatiotasi saavuttamaan parhaat tulokset.

palautuminen

Miten palautua lomalla – ja vielä sen jälkeenkin?

Kesälomat lähestyvät monilla meistä, ja se merkitsee odotettua lepoa ja rentoutumista pitkän kevään jälkeen. On kuitenkin tärkeää pohtia, millainen tekeminen palauttaa meitä ja mitä mielemme ja kehomme juuri nyt kaipaavat. Tytti Kokko avaa blogissaan palautumiseen vaikuttavia seikkoja. Kiinnittämällä huomiota näihin tarpeisiin voimme lisätä hyvinvointiamme ja palautumisen kokemusta sekä lomien aikana että arjessa.

Inhimillinen tekoäly

Mietityttääkö tekoäly? Viime syksynä uutisiin ja keskusteluihin vyörynyt tekoäly on internetin ja älypuhelinten veroinen teknologiamullistus, joka on muuttanut jo nyt työelämää lähtemättömästi. Samalla tekoälyyn liittyy myös valtavasti ylikorostuneita odotuksia ja “hypeä” sekä huolta ja ahdistusta.

Podcast: Miltä näyttää tulevaisuuden työelämä?

Karoliina Jarenko ja Teppo Eskelinen keskustelevat Reima Launosen kanssa tulevaisuuden utopioista ja dystopioista.

Itseohjautuvuus - draivi - kokeilu

Filosofian Akatemia on valmennus-, konsultointi- ja tutkimusyritys, joka muotoilee parempia työyhteisöjä.