Kuuluuko suru työpaikalle?

Tunteet työpaikalla blogi

Tulevaisuudessa merkittävin työntekijöiden tuottama arvo ja ihmisten toimeentulo perustuvat nykyistä suoremmin ihmisten väliseen yhteistoimintaan ja vuorovaikutukseen. Valmentajamme Iida Mäkikallion mukaan taidokas tunteiden käsittely ei tällöin ole enää kilpailuetu, vaan menestyvän yrityksen olemassaolon välttämätön edellytys.

Kuuluuko suru työpaikalle?

Ei tietenkään, tänne on tultu tekemään töitä!

Vaatiiko työsi haastavaa ajattelutyötä, ihmisten kohtaamista tai kykyä luoda jotain uutta? Mikäli vastasit kyllä, kysymykseen kannattaa pureutua hieman tarkemmin. Mikäli vastasit ei, on hyvä tiedostaa, että 10 vuoden sisällä näin todennäköisesti on. Tulevaisuudessa merkittävin työntekijöiden tuottama arvo ja ihmisten toimeentulo perustuvat nykyistä suoremmin ihmisten väliseen yhteistoimintaan ja vuorovaikutukseen. Institute for the Future listaakin mm. sosiaalisen älykkyyden ja luovan ongelmanratkaisun yhdiksi keskeisimmiksi tulevaisuudessa tarvittaviksi taidoiksi (Davies 2011). Tällöin taidokas tunteiden käsittely ei olekaan enää kilpailuetu, vaan menestyvän yrityksen olemassaolon välttämätön edellytys.

Jos jokin painaa mieltämme, se vaikuttaa taustalla kaikkeen, mitä teemme. Mitä enemmän yritämme puskea epämiellyttävää tunnetta pois, sitä enemmän se muistuttaa olemassaolostaan. Emme voi käskemällä poistaa tunteita ja ajatuksia mielestämme. Tätä kuvastaa mahtavasti hyvää tarkoitettu neuvo ennen puheen pitämistä: “Rentoudu! Kaikki menee hyvin!” “Ai kiitos, hitsi kun en keksinyt tuota itse aiemmin! Kas näin, PIM! Jopas helpotti!

Useimmat meistä ovat kuitenkin löytäneet kätevän ratkaisun tähän viheliäiseen ongelmaan. Kyseessä on niin kutsuttu tukahdutusnappi. Sitä painamalla voimme tukahduttaa tunteen kuin tunteen. Napissa on vain yksi ongelma – se ei osaa erotella tunteita toisistaan. Valitettavasti, emme kykene selektiivisesti tukahduttamaan tunteita. Kun turrutamme surua, turrutamme myös iloa. Mikäli työpaikalla ei ole sallittua kokea surua, häpeää ja ärtymystä, suljemme samalla pois mahdollisuuden kokea sitä, mitä kaikkein eniten janoamme: iloa, intoa, luovuutta, yhteenkuuluvuutta.

Jos haluamme, että ihminen pystyy hyödyntämään koko potentiaaliaan, koko viisauttaan ja koko luomisvoimaansa töissä, meillä ei ole varaa ositella työpaikalle kuuluvia tunteita

Psykologisella joustavuudella (psychological flexibility) tarkoitetaan kykyä arvo-ohjautuneeseen toimintaan, epämiellyttävien tunnetilojen läsnäolosta huolimatta. Psykologisen joustavuuden edellytyksenä on hyväksyvä suhtautuminen tunteisiin ja ajatuksiin (Hayes 2006). Ihmiset, jotka kykenevät säilyttämään joustavan toimintakyvyn vaikeissa tilanteissa, eivät pyri työntämään tunteitaan pois, vaan kykenevät hyväksymään niiden läsnäolon muiden kokemusten joukossa. He kykenevät tiedostamaan tunnetilansa ja tarkkailemaan omaa kokemusmaailmaansa uteliaisuudella. Tällöin kokijan ja tunteen välissä on tilaa. Tilaa liikkua kohti tärkeinä pitämiämme päämääriä ja tehdä viisaita valintoja. Kun kykenemme hyväksymään tunteen läsnäolon ilman tuomitsevuutta, emme ole täysin tunteen pauloissa, emmekä kuluta koko mielen kapasiteettiamme tunteen pitämiseen loitolla. Epämiellyttävä tunne on yhä läsnä, mutta suhtautuminen siihen on avoin ja hyväksyvä.

Jos haluamme, että ihminen pystyy hyödyntämään koko potentiaaliaan, koko viisauttaan ja koko luomisvoimaansa töissä, meillä ei ole varaa ositella työpaikalle kuuluvia tunteita. Jos haluamme, että ihmiset tuntevat syvää iloa, merkityksellisyyttä ja luottamuksen tunnetta töissä, meidän on oltava valmiita tekemään tilaa myös surulle, häpeälle ja ahdistukselle.

En tarkoita, että työpaikalle pitäisi tulla setvimään lapsuuden traumojaan ja käymään läpi kipeimpiä kokemuksiaan. Kyse on siitä, että on vastuutonta vaatia heittäytymistä, tarmoa ja tuotteliaisuutta, jos ei ole valmis tukemaan toista myös silloin, kun hän on heikoimmillaan.

Rakkaudella,

Iida

*Davies, A., Fidler, D., Gorbis M. (2011). Future Work Skills. Institute for the Future for the University of Phoenix Research Institute.
Hayes, S. C., Bond, F. W., Barnes-Holmes, D., & Austin, J. (2006). Acceptance and mindfulness at work. New York: The Haworth Press.


Lue myös

Rakenteet ja itseohjautuvuus blogi

Vastuun pakoilua ja vapauden kaipuuta

Karoliina Jarenko

Ennustaminen ja viisas ajattelu

Tikkaa heittävä apina ennustaa tulevaisuutta yhtä hyvin kuin ammattianalyytikot

Tapani Riekki

Ajankohtaista Filosofian Akatemiassa

Tietoa Filosofian Akatemian tapahtumista ja muista ajankohtaisista asioista.

Lataa Ajatustyön suunta -selvitys

Itseohjautuvuus - draivi - kokeilu

Filosofian Akatemia on valmennus-, konsultointi- ja tutkimusyritys, joka muotoilee parempia työyhteisöjä.