Miten arvojesi määrittely muuttaa ajatteluasi?

Arvot ja merkitys blogi

Haluatko, että päivittäiset päätöksesi ja toimintasi ovat enemmän arvo-ohjattuja? Tässä blogitekstissä Villiam Virkkunen kertoo arvoista ja niiden funktiosta ja antaa sinulle ohjeet, miten määritellä omasi.

Ihmisen toiminta on funktio hänestä itsestään ja hänen ympäristöstään. Ympäristömme antaa meille mahdollisuuksia toimintaan ja meidän ominaisuutemme määrittävät sen, mitä teemme meille aukeavissa tilanteissa.

Ihmisen ajattelu ja toiminta eri tilanteissa ovat seurausta monen eri tason muistin aktivaatiosta. Priming, eli alustus, on yksi pinnallisimmista muistimme tasoista. Priming viittaa siihen, että hetki sitten kuulemamme asia ohjaa seuraavan tilanteen tulkintaa. Primingia on, kun juuri näkemäsi jäätelömainos saa sinut automaattisesti pysähtymään kaupan jäätelölaatikolla. Toisaalta, kun valitset jäätelöä – jos valitset jäätelön sen perusteella, että siinä ei ole palmuöljyä, teet päätöksen todennäköisesti hyödyntäen syvempiä ajatteluntasoja.

Arvojen ja uskomusten taso on ihmisen syvempiä muistin tasoja. Ne sitovat yhteen muuten yksittäisiä ”totuuksia” eli diskursseja. Arvot ja uskomukset toimivat ajattelumme raameina ja luovat koherenssia muuten hyvin sekavaan todellisuuteemme, jossa jokaiselle totuudelle on olemassa vastakkainen totuus. Ne antavat ohjenuoran, miten valita ja toimia nopeasti eteemme tulevissa tilanteissa.

Jos haluamme, että toimintaamme ohjaavat syvemmät asiat kuten arvot, meidän täytyy ottaa askel taaksepäin ja ajatella arkisen ajattelumme ulkopuolelta – sukeltaa kerros syvemmälle ajattelussamme. Silloin voimme tunnistaa syvempiä rakenteita, joiden haluamme ohjaavan meitä, ja kiteyttää ne muotoon, joka on muistettavissa ja käytettävissä päivittäisessä arjen tuoksinassa, kun meillä ei ole aikaa ajatella pitkästi.

Tietoinen sitoutuminen päämäärään tai arvoon antaa mielellemme käskyn alkaa käsitellä vastaan tulevaa tietoa eri tavalla kuin ennen. Se muuttaa sitä, miten näemme tulevat tilanteet ja todellisuutemme siitä hetkestä eteenpäin.

Seuraavassa annan sinulle ohjeet määritellä ja kiteyttää arvosi, joita voit käyttää elämäsi ohjenuorana tästä päivästä eteenpäin.

Tarvitset sitä varten aikaa, rauhallisen tilan, kynän ja paperia.

Kyky ajatella selkeästi on kykyä esittää oikeita kysymyksiä. Tarkastele elämääsi ja kirjoita paperille:

  • Missä tilanteissa olet ollut onnellisin?
  • Missä tilanteissa olet ollut tyytyväisin ja kokenut täyttymyksen tunteen?
  • Missä tilanteissa olet ollut ylpeä?
  • Ketä sinä ihailet ja arvostat, ja minkä takia?

Tarkastele vastauksia ja eläydy kirjoittamiisi tilanteisiin. Miksi olit tyytyväinen, onnellinen tai ylpeä? Kirjoita paperille niin paljon kuin mahdollista. Yritä hahmottaa yhteyksiä tilanteiden välillä. Mitkä asiat niiden taustalla vaikuttivat hyvään oloosi?

Jos jo tässä vaiheessa tunnistat taustalla hyvään oloosi vaikuttavia asioita, kirjoita ne ylös paperille. Ne ovat arvojasi.

Jotta arvot eivät jää sanahelinäksi, määrittele, mitä arvosi tarkoittavat käytännössä

Jos sinun on vaikea tunnistaa tekijöitä suoraan vastauksistasi, voit käyttää seuraavaa arvolistaa hyödyksi. Valitse kymmenen arvoa, jotka puhuttelevat sinua eniten. Tämän jälkeen karsi ja yhdistele arvoja, kunnes päädyt noin kolmeen.

Lopulta, kun olet määritellyt arvosi, on jäljellä yksi tärkeimmistä vaiheista. Jotta arvot eivät jää sanahelinäksi, määrittele, mitä arvosi tarkoittavat käytännössä. Mieti esimerkkejä tulevista tilanteista joissa toimit arvojesi mukaisesti, vaikka se ei välttämättä olisi helppoa tai mukavaa. Kirjoita arvosi ylös ja pidä ne esillä muistuttamassa sinua siitä, mikä on sinulle tärkeintä.

-Vili

Ps. Omat arvoni ovat rakkaus, jatkuva parantaminen ja avoimuus.


Lue myös

Ympäristö ja muutos blogi

Miten muuttaa elämää ja saavuttaa unelmia?

Vieraskirjoittaja

Itseohjautuvuusseminaari

7 askelta kohti itseohjautuvuutta

Tuukka Kostamo keräsi listan itseohjautuvuuden edellytyksistä. Pointit nostettiin esiin 31.5. järjestämässämme Itseohjautuvuus-kirjan julkkariseminaarissa.

Ajankohtaista Filosofian Akatemiassa

Tietoa Filosofian Akatemian tapahtumista ja muista ajankohtaisista asioista.

Lataa Ajatustyön suunta -selvitys

Itseohjautuvuus - draivi - kokeilu

Filosofian Akatemia on valmennus-, konsultointi- ja tutkimusyritys, joka muotoilee parempia työyhteisöjä.