Vielä ehdit pelastaa uudenvuoden­lupauksesi

Pelasta uudenvuodenlupauksesi blogi

Tuntuuko, että uudenvuodenlupaukset valuvat sormien välistä kankkulan kaivoon? Ajattelunhallinnan asiantuntija Timo Tiuraniemi antaa kolme vinkkiä, joiden avulla saat uutta pontta lupauksien ylläpitämiseen.

Helmikuu on uudenvuodenlupausten hautuumaa. Hienosti alkanut ryhtiliike tai uusi projekti kohtaa arjen todellisuuden loppiaisen jälkeen, joutuu hetkeksi jäähylle tärkeämpien tehtävien edessä tammikuun lopussa, ja alkaa tuntua suorastaan vastenmieliseltä helmikuussa.

Ei ole silti mitään syytä luovuttaa: uudenvuoden muutosprojektin taustalla on usein viisauden siemen. Tässä kolme vinkkiä, joiden avulla jatkat voittajana.

1. Tunn[u/i]sta inhimillisyytesi

Urheilu viisi kertaa viikossa ei ollutkaan ihan niin helppoa kuin ajattelit? Et saanut hyvin suunnitellun projektisi tehtävälistaa tyhjäksi edes ensimmäisenä päivänä?

Ei se mitään, olet ihminen.

”Uudenvuodenlupaus täytyy ensin tehdä, sitten konkretisoida ja sen jälkeen järjestää elämänsä niin, että lupaus on mahdollisimman helppo pitää.”

Yli-itsevarmuus on mielemme viheliäisimpiä vinoumia. Meillä jokaisella on tapana yliarvioida sekä tulevaisuudessa käytettävissä oleva aika että kykymme käyttää tuo aika hyödyksi.

Kilometrin pitkällä tehtävälistalla et tee mitään, joten ensi töiksesi tyhjennä kaikki erääntyneet tehtäväsi siirtämälle ne tuleville päiville. Sen jälkeen vähennä päivittäisiä tehtävämääriä selvästi, esimerkiksi puoleen. Jatkossa aina, kun suunnittelet tulevaisuuttasi, tee se kuin yrittäisit suostutella ärtynyttä ja laiskaa ihmistä, jolla ei ole yhtään ylimääräistä aikaa.

2. Valjasta uteliaisuutesi

Saat harvoin yhtä herkullista tilannetta katsoa taaksepäin omaa suunnitelmallista toimintaasi kuin nyt. Käsilläsi on mainio tilaisuus etäännyttää itsesi tohelluksestasi ja katsoa lempeän ymmärtävästi, mitä sitä tulikaan tehtyä.

Avaa kalenterisi ja muodosta vuoden alusta alkaen viikoittainen tai jopa päivittäinen tarina omasta toiminnastasi. Missä asioissa onnistuit? Millaisia yllättäviä esteitä kohtasit? Mitä vääriä oletuksia teit projektisi vaiheista? Kirjoita huomiosi ylös, jotta voit palata niihin, kun aloitat seuraavan projektisi suunnittelun.

3. Keskity toistoihin

Kuten Frank Martela oivallisesti listaa, uudenvuodenlupaus täytyy ensin tehdä, sitten konkretisoida ja sen jälkeen järjestää elämänsä niin, että lupaus on mahdollisimman helppo pitää.

Vaikka näissä kaikissa vaiheissa onnistuisitkin, juurtuneiden toimintatapojesi muuttaminen on silti turkasen hankalaa. Samalla vain tapojasi muuttamalla saat aikaan merkittäviä tuloksia.

Tapojen muutos on mahdollista vain tekemällä pitkäjänteisesti uudelleen ja uudelleen samoja pieniä tekoja, kunnes on helpompi jatkaa tekemistä kuin jättää tekemättä. Etsi siis projektistasi pieniä ja yksinkertaisia osia, joita voit toistaa esimerkiksi joka aamu, ja keskity mieluummin pienten rutiinien muodostamiseen kuin kaukana horisontissa siintävään maaliin. Kun onnistut juurruttamaan tai muuttamaan jokapäiväisiä tapojasi älykkäämmiksi, olet huomaamattasi muuttanut elämääsi paremmaksi – riippumatta siitä oletko pitänyt lupaustasi vai et.


Lue myös

Työn tulevaisuus blogi

Työn tulevaisuus: IT-järjestelmät korvaavat keskijohdon

Frank Martela

Muistatko ensimmäisen kesätyösi blogi

Kesätyöt lähestyvät

Vieraskirjoittaja

Tiede, Rakkaus, Vallankumous -podcast

Keskustelemme työelämän murroksesta ja sen uusimmista ilmiöistä – ja kutsumme sinut mukaan vallankumoukseen inhimillisemmän työelämän puolesta.

Itseohjautuvuus - draivi - kokeilu

Filosofian Akatemia on valmennus-, konsultointi- ja tutkimusyritys, joka muotoilee parempia työyhteisöjä.