Viisi työelämän asennehäiriötä

Vuoden viimeisessä blogissa Peter Jung kannustaa ottamaan aikaa rohkealle ja rehelliselle itsereflektiolle. Jung antaa jälkiviisastelun tueksi myös konkreettisia apuvälineitä, joita lempeästi tarkastelemalla alkavaan vuoteen on mahdollista asennoitua kestävämmällä, hallitummalla, kiireettömämmällä ja rakkaudellisemmalla asenteella.

Kuuntele audio

Itsereflektointi on ihmisen tärkeimpiä taitoja. Vain tarkastelemalla omaa tekemistään on mahdollista kehittää omaa toimintaansa. Vuoden vaihtuessa uuteen oman toiminnan kuulostelevalle pohdiskelulle onkin taas oivallinen mahdollisuus.

Ja mikä vuosi meillä olikaan! 2020 jää ihmiskunnan historiaan ja on jättänyt jälkensä myös minun pieneen elämääni. Haastavat ajat tuovat erityisen tehokkaasti pintaan erilaisia käyttäytymiseen liittyviä vanhentuneita malleja ja väärinohjelmointeja, joista on hyvä tulla tietoiseksi aivan viimeistään näin vuoden loppupuolella, jälkiviisaasti.

Pohdintojen avuksi listasin mielestäni viisi keskeisintä reflektointia vaativaa asennehäiriötä, jotka liittyvät erityisesti johtajuuden, mutta myös ylipäätään työn tekemisen asennevääristymiin. Tunnistatko itsesi jostain seuraavista? 

HÄIRIÖ 1: Jatkuva kiire vahvistaa omakuvaani itsestäni etevänä johtajana

Kiireeni kertoo aikaansaavuudestani. Mitä täydempi kalenterini on, sitä merkittävämpi johtaja olen. Kiireeseen hakeudutaan ja siinä on nautinnollista piehtaroida, kuin sika mudassa. Omasta kiireestään on myös huumaannuttavaa puhua muille muille ja saada näin osakseen ymmärrystä, hyväksyntää ja myötätuntoa.

HÄIRIÖ 2: Sähköpostien määrä on suoraan verrannollinen merkittävyyteeni 

Ah, miten ihanaa ja voimaannuttavaa päästä sanomaan, että tunnin palaverin aikana sain 30 sähköpostia tai tämän päivän aikana tuli taas yli sata viestiä. Ehkäpä jopa niin, että minullapa on yli tuhat lukematonta sähköpostia. Huomaattehan; minä olen tärkeä ja minua tarvitaan. 

HÄIRIÖ 3: Ajan kiinni juokseminen on mahdollista

Taas olen myöhässä. Tämä hahmo löytyy Liisa ihmemaassa kirjasta. Se on se valkoinen kani, yllään liivi ja kädessään kello ja se huudahtaa vähän väliä “Voi hyvänen aika, olen myöhässä”. Jatkuva ylisuorittaminen ja ajankäytön hallitsemattomuus, johtavat kalenterin “ylitarjontaan”. Tämä korostuu etenkin, kun monet muutkin sinun itsesi lisäksi pääsevät kalenteriisi käsiksi, eivätkä osaa tai halua kunnioittaa sinun aikaasi. Elät koko ajan aikavelassa ja pyrit juoksemaan aikaa kiinni. Totuus kuitenkin on, ettei jo menetettyä aikaa saa takaisin, vaikka kuinka nopeasti juoksisi.

HÄIRIÖ 4: Omaan erinomaisuuteen sotkeutuminen

Minussa on se viisaus ja valkeus, jolla valaisen omaa ja kaikkien muidenkin tietä. Olen tietämättäni kyvytön huomioimaan muita ihmisiä. Kyvyttömyydestäni kohdata ja kuunnella seuraa kyvyttömyys hyödyntää muiden vahvuuksia. Itsekkyyteni ja päsmäröintini luovat ympärilleen pelon ilmapiiriä luottamuksellisuuteen ja yhteistyöhön tähtäävän fiiliksen sijaan.

HÄIRIÖ 5: Sokea usko oman energian riittävyyteen

Minussa on ikuista voimaa ja kestän mitä tahansa. Tämän tietenkin näytän myös muille ja uskon, että esimerkkini avulla muutkin toimivat samalla tavalla. Pyhitän elämäni yritykselle ja työlleni itsestäni piittaamatta. Olen erinomainen suorittaja. Uskon joka ilta, että ensi kuussa helpottaa. Sisäinen motivaatio tarkoittaa minulle maratoonarin sisukkuutta enkä suostu astumaan hetkeksikään ulos oravanpyörästä. Pysähdy ja katso mihin olet matkalla ja oletko oikeasti matkalla vai ravaatko matkantuntua juoksumatolla?

Itse en ole uudenvuodenlupausten tekijä, mutta itsereflektio suhteessa edelliseen vuoteen on aina hyvästä. Sitä kautta voi saada omaan tulevaan tekemiseen tuoretta ja motivoivaa perspektiiviä. Käy siis vuoden vaihteessa läpi edellisten tärppien lisäksi ainakin seuraavat kysymykset:

Mitä oikein tapahtui? Mitä tein? Mitä opin? MIssä onnistuin? Missä voisin parantaa tai mitä voisin tehdä toisin? Mitä kehitän tulevassa itsessäni? Missä haluan itseäni haastaa?

Laadi sitten itsellesi suunnitelma ja tavoitteet vuodelle 2021.

Lopuksi haluaisin esittää joulupukille muutaman toivomuksen:

Rakas joulupukki, 

Toivon, että jaat kaikille oman elämänsä johtajille erityisesti tänä jouluna rohkeutta tarkastella itseään rehellisesti. Toivon, että saamme levätä ja uusiutua, ottaa lempeästi opiksemme viime vuoden yllättävistä haasteista. Lisäksi toivoisin jokaiselle muutamia hiljaisia hetkiä kirkkaiden ajatusten, uusien mahdollisuuksien ja syvän luottamuksen herättelemistä varten. Luotetaan siihen, että muutos on kaikesta huolimatta ollut pohjimmiltaan hyvä.

PS. 

Lähestyvän loman fiilistaustaksi vielä pieni korvamato legendaariselta John Lennonilta,

So this is Christmas

And what have you done

Another year over

And a new one just begun

And so this is Christmas

I hope you have fun

The near and the dear one

The old and the young

Kaunista joulua!


Lue myös

Uusivuosi – vuoden resilientein juhlapäivä

Minna Janhonen

Työnjohtotyötä etsimässä

Johtajuus on murroksessa ja itseohjautuvuuspuhe tuntuu välillä jyräävän johtoportaat kokonaan tieltään. Tuukka Kostamon mukaan johtajuudella on kuitenkin roolinsa myös meidän aikamme työelämässä tai ainakin työnjohdolliset tehtävät on edelleen jonkun tai jonkin hoidettava HYVIN, jotta pyörät pysyvät liikkeessä. Kostamo luo katsauksen työnjohdon periaatteiden kehitykseen läpi viime vuosisadan ja pohtii, millaisesta kulttuurisesta ympäristöstä ja historiasta oman aikamme työnjohdon periaatteet ja itseohjautuvuutta tukevan johtajuuden kaipuu nousevat.

Ajankohtaista Filosofian Akatemiassa

Tietoa Filosofian Akatemian tapahtumista ja muista ajankohtaisista asioista.

Lataa Ajatustyön suunta -selvitys

Itseohjautuvuus - draivi - kokeilu

Filosofian Akatemia on valmennus-, konsultointi- ja tutkimusyritys, joka muotoilee parempia työyhteisöjä.