Vitutuksesta

Psykologian Tohtori ja valmentaja Tapani Riekki nostaa blogissaan esille asioita, miksi vitutuksen tutkiskelu on suotavaa. Hänen mukaansa vitutus on hyvin epätarkka, mutta voimakas ilmaisu, joka avaa upeasti pohdinnallista avaruutta. Tapani kehottaa blogissaan tekemään pienen matkan vitutuksen ytimeen ja samalla oman tunnemaailman äärelle.

Disclaimer: seuraavassa blogissa käytetään toistuvasti kirosanoja. Ihan
tarkoituksella. Anteeksi.

Helsingin Sanomissa uutisoitiin humoristisen vakavasti fanittamani (kyllä, tieteentekijöitäkin voi fanittaa) Lauri Nummenmaan tutkimusryhmän Vitutus-tutkimuksesta. Jos haluat vastata kyselyyn, käy tekemässä se, jos dataa vielä kerätään, ennen kuin jatkat pidemmälle. Luvassa on siis spoilereita. Hesarin artikkelissa Nummenmaa kertoo: ”Vitutuksesta puhuminen oli kuitenkin niin hyvä tunteidenhallintakeino, että aamulla ei enää vituttanut ollenkaan ja tutkimus jäi tekemättä”.

Seuraavassa muutama nosto, miksi vitutuksen tutkiskelu niin yksin kuin yhdessä on mielestäni suotavaa. Kun aikoinaan toimin psykologina sairaalassa, klassinen tapa aloittaa uuden potilaan kanssa keskustelu oli kysyä, mikä hänen näkökulmastaan on johtanut tähän hetkeen. Usein vastaus oli “koska vituttaa” tai vastaava v-variantti. Koin ja koen vitutus-aloituksen loistavana, sillä vitutus on hyvin epätarkka, mutta voimakas ilmaisu, joka avaa upeasti pohdinnallista avaruutta. 

Vitutus on hyvin epätarkka, mutta voimakas ilmaisu, joka avaa upeasti pohdinnallista avaruutta

Mikä vituttaa, ketkä vituttavat, mitkä tilanteet vituttavat, mikä helpottaa vitutusta, mikä lisää… Joskus vitsailin, että suurin osa työstäni oli itse asiassa vitutuksen sanoitusta ja erittelyä.

Tunteiden säätelyn yhtenä osana pidetään ajatusta siitä, että tunteet ovat henkilökohtaista dataa, jota kannattaa käyttää oman toiminnan ja hyvinvoinnin tutkiskeluun. Tunteiden ylitseleimaavuutta (esim. häpeä) ei kannata ottaa kokonaisvaltaisena totuutena, mutta tunteita virittäviä tilanteita tulkitsemalla voimme oppia paremmin säätelemään olotilojamme ja toimintaamme (mitkä tilanteet herättävät häpeän, onko tämä realistinen tulkinta, miten voisin toimia toisin, muokata tilanteita tai tulkintaani jne.). Ehkä siis vitutukseen sukeltamalla voisimme vittuuntua vähemmän.

Tunteita virittäviä tilanteita tulkitsemalla voimme oppia paremmin säätelemään olotilojamme ja toimintaamme


Kun itse tein Nummenmaan porukan tutkimusta, jossa vertaillaan tunteiden suhdetta ja samankaltaisuutta toisiinsa, huomasin että itselläni vitutus on lähimpänä vihaa. Tutkimuksen alustavien tulosten mukaan vitutus liittyi hyvin usein etenkin muihin ihmisiin – näin myös minulla. Itselläni vitutus on ehkä vihaa lievempi, kenties sosiaalisesti ja omien arvojen valossa suotavampi tapa ilmaista vihaisuutta. Ehkä vitutuksissani nappaan palan omasta näkökulmasta muiden typeryyttä omaksi vitutukseksi ilman, että kohdistaisin vihaa suoraan muihin ihmisiin.

Jäin myös pohtimaan, että iän tuoman testosteronin laskun ja kesyyntymisen seurauksena arjen sosiaaliset tilanteet vituttavat minua ehkä nuoruusvuosia vähemmän. Sen sijaan maailman ja ihmisyyden suuremmat vireet saavat V-käyräni edelleen vahvaan nousuun. samoin henkilökohtaiset sekoiluni. En ole vielä varma, mitä teen tällä tiedolla. Säästän sen pohtimisen hyvään seuraan ruoan ja juoman äärelle tai saunan lauteille. Joka tapauksessa pieni matka vitutuksen ytimeen oli ainakin itselleni hauska matka oman tunnemaailman äärelle. Kannattaa kokeilla!


Lue myös

Hybridityön johtaminen – uskalla tarttua tilaisuuteen

Toimivan hybridityömallin tulisi varmistaa sekä työn sujuvuus että yhteisöllisyys. Näiden yhdistelmää ei kuitenkaan ole yksinkertaista toteuttaa, ja varsinkin yhteisöllisyyden ylläpito vaatii aktiivisia toimia. Blogissaan työhyvinvoinnin ja sisäisen motivaation asiantuntija Reima Launonen tiivistää hybridityön johtamisen perusideat muutaman isomman toimintaa ohjaavan ajatuksen tasolle.

Esihenkilöltä odotetaan valmiita ratkaisuja, mutta onko niiden antaminen aina paras valinta?

Operatiivinen johtajamme Maija Tiitinen pohtii, kumpi on johtamisen näkökulmasta kestävämpi ratkaisu: pyrkiä ratkaisemaan mahdollisimman paljon työntekijöiden ongelmia vai auttaa heitä löytämään ratkaisut itse. Hän lähestyy aihetta reflektoimalla sitä henkilökohtaiseen kokemukseensa esihenkilönä toimimisesta erilaisissa organisaatioissa.

Tukea muutoksen keskelle: resilienssivalmennus henkilöstölle

Valmennuksen myötä ymmärrätte, miksi muutos kuormittaa mieltämme. Lisäksi saatte vinkit siihen, kuinka voitte parantaa omaa muutoskyvykkyyttänne.

Tunne- ja vuorovaikutustaidot

Tiimin keskinäinen luottamus on yksi keskeisimmistä tekijöistä, joka erottaa parhaat tiimit hyvistä. Tunne- ja vuorovaikutusvalmennus antaa valmiudet luottamuksen vahvistamiseksi.

Itseohjautuvuus - draivi - kokeilu

Filosofian Akatemia on valmennus-, konsultointi- ja tutkimusyritys, joka muotoilee parempia työyhteisöjä.